Surdeg surtant

Jag hade missat att det tydligen är ”inne” att baka med surdeg och trodde att jag kommit på det alldeles själv. Det tror jag ofta, att jag kommit på att något är roligt eller snyggt, och så visar det sig att jag blivit påverkad av samhället eller media utan att jag lagt märke till det. Lite läskigt är det.

Men, det kan i alla fall inte vara populärt att baka med surdeg för att det är så himla enkelt  och roligt. För det är det inte. Att göra en surdegsgrund är som att ha ett husdjur. Den ska matas på bestämda tider, passas, snurras på, röras i och gosas in i en varm miljö för att den ska överleva. Min första (av vetmjöl) dog. Den fluffade inte upp sig som på bilderna eller såg ut som ”chokladmousse”. Min såg ut som en seg sörja med yttepyttesmå hål. I en ideal värld ska den ha stora luftiga hål. Då läste jag att det är lättare att hålla liv i en surdegsgrund av råg, använda lite av den för att göra en av vete. Så jag gjorde det. Märk väl att vi inte ens kommit fram till själva surdegen. Och uppmärksamma att det tar ungefär fem dagar att göra en grund.

Så jag har matat, snurrat och hållit den varm. Som med en klen kattunge som kattmamman inte vill ta hand om.

Igår kväll var det dags att göra fördegen . Av surdegsgrunden. Den ska stå och fluffa till sig över natten. Meckigt? Jovars. Min grund såg fortfarande inte ut som på bilden utan hade fortfarande yttepyttesmå hål. Men jag chansade! Fluffade den upp sig över natten? Icke. Nu var det dags att göra själva surdegen. Av fördegen som är gjord av grunden. Att baka surdegsbröd liknar den där barnramsan där kossan jagar geten som jagar hunden som jagar katten som jagar råttan som… Ja, ni fattar. Men nej, fluffet saknades fortfarande så jag petade i en smula jäst. H har sagt att man kan göra det för att fuska lite. Så jag muntrade upp den och fick lite mer fart på jäsningen. Sen ska degen jäsa i tre till två till sex timmar. Jag gillar såna exakta tidangivelser. Så jag har gluttat och känt på den stackars degen hela förmiddagen. Sen ska den bakas ut och jäsa ytterligare obestämt antal minuter. ”Tills den är klar”.  Jo men.. Jodå. Där är jag nu. Jag väntar på att mina surdegstekakor ska ”jäsa klart”. Vem vet om jag får nåt bröd överhuvudtaget. Det har bara tagit ungefär två veckor. Jävlar om det inte blir gott! Då ska jag kasta den där jävla surdegen åt helvete!

Det här inlägget postades i Vardagsmummel. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Surdeg surtant

  1. Majja skriver:

    Massa kärlek till dig!! Gav min in på de där för kanske 2 år sedan. Gick bra. Hade fått en klump av grannen, man skulle tydligen dela med sig. Jag kommer troligen inte göra de igen. Hoppas den smakar den!! Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s